0
0

За останні кілька років в Україні з’явилося багато мікрофінансових організацій. У першу чергу це пов’язано зі збільшенням попиту на позики на картку. Сучасна людина не хоче витрачати багато часу на особисті візити до фінустанови та довге очікування рішення. Це актуально, якщо гроші потрібні терміново через форс-мажор. Наприклад, роботодавець затримав зарплату або у компанії раптово скоротили штат. На відміну від банків, МФО видають кредити навіть тим, хто тимчасово позбавлений заробітку або працевлаштований неофіційно.

Умови кредитування змінилися протягом 3-4 років. На зміну фізичним кредитним компаніям прийшли Фінтех-стартапи. За кілька років кредит онлайн на картку став однією з найбільш затребуваних фінансових операцій, і компанії-новачки перетворилися у гігантів ринку. Завдяки активній комунікації з користувачами та правильній стратегії деякі МФО прокачали свій досвід і отримали велику базу клієнтів. Чим ширше аудиторія, тим ефективніше її можна вивчати та розуміти, що потрібно ЦА. Зараз найпоширеніший користувач МФО – українець чи українка 25-34 років із середньою спеціальною або вищою освітою.

Вивчаючи цільову аудиторію, МФО намагаються надавати адаптовані під клієнтів послуги. Позику онлайн видають швидко, без зайвих питань і уточнення мети кредиту. Для клієнтів часто проводять акції та промо, під час яких можна виграти призи або знижки. Подарунки також обирають під ЦА: зараз на хвилі популярності екотранспорт (гіроскутери, гіроборди, електровелосипеди тощо), сучасні гаджети та подорожі. З одного боку, це збільшує активність і охоплення клієнтів. З іншого, користувачі можуть стати учасниками акцій, не докладаючи особливих зусиль. Наприклад, у CreditPlus у період літньої акції можна було отримати приз за продовження кредиту або своєчасне погашення. Ніяких вкладень або прихованих оплат, а з детальною інформацією можна ознайомитися у документах, опублікованих на сайті. Все прозоро та зрозуміло.

Хто кредитував раніше всіх, та які позиції у інших МФО

Першою на Діджитал-ринок вийшла Moneyveo. Всі пам’ятають рекламу з єнотом, який згодом став символом бренду. Пік фінпослуг припав на 2017-2019 роки, коли стрімко почали з’являтися нові компанії. Багато з них довго не протрималися (підприємства отримали серйозні втрати у активний період пандемії), і зараз стабільно працюють ті, кому вистачило знань і досвіду. Серед організацій, які без проблем продовжують працювати та надавати якісні послуги – CreditPlus, Alexcredit, Credit7, Miloan тощо.

Як змінилися умови кредитування та хто контролює МФО

Кілька років тому небанківські фінустанови не були у підпорядкуванні держави. У зв’язку з законом “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” з 2019 року компанії можуть кредитувати на законних підставах. Однак їм необхідний дозвіл від Нацкомфінпослуг, і їх контролює головний регулятор України – НБУ. Тому, якщо компанія порушить права громадянина України або переступить закон, їй загрожують перевірки або позбавлення ліцензії.

Шахраїв і раніше було чимало, тому рекомендуємо ретельно перевірити всю інформацію по потенційному кредитору. У нього повинні бути необхідні дозволи та ліцензії – документи повинні бути опубліковані на сайті. Також самостійно перевірте компанію – вбийте ЄДРПОУ на сайті НКФУ, щоб дізнатися про справжність та актуальність ліцензії.

Чого очікувати у майбутньому

Фінтех не стоїть на місці та постійно розвивається. Деякі іноземні компанії співпрацюють з відомими брендами. Наприклад, на сайті Asos можна купити речі у кредит від локальної американської МФО. При оплаті потрібно обрати цю функцію та погасити позику протягом 30 днів.

Можливо, всі послуги перейдуть у смартфон – не потрібно буде заходити персонально на сайт компанії, а просто подати заявку у додатку.

Перевірка анкети клієнта буде займати менше часу, якщо BankID та інші сервіси оптимізують свої процеси. Взяти кредит буде ще простіше, швидше та безпечніше.

Автор статьи:
Ольга Семенникова
Головний редактор проекту «Вибір позики». Більше 6 років досвіду роботи в фінансовій сфері. Розбирається у фінансових і банківських продуктах. Вона знає, як вибрати позику на дійсно вигідних умовах.
Залишити відгук

Згоден з обробкою моїх персональних даних відповідно до політикою конфіденційності