0
0

Практично половина громадян України хоча б раз в житті брала кредит на побутову техніку, електроніку, лікування або покупку машини. Життєві обставини не завжди складаються на користь позичальника, який вирішується взяти кредит в банку, і іноді, навіть при великому бажанні вносити платежі вчасно і підвищеної відповідальності може виникнути затримка у виплатах. Коли позичальник не розплачується з кредитами вчасно, він потрапляє до чорного списку.

Що таке чорний список

Фінансові установи в кожній країні збирають дані про кредитні зобов’язання і заборгованості користувачів, а також історії повернення позикових коштів. В Україні ці дані збираються в Бюро кредитних історій – УБКІ. У них зберігається понад 35 млн. історій, саме до них звертаються фінансові організації, коли хочуть отримати інформацію про сумлінність клієнта і відхилити або схвалити видачу кредиту. Будь-який громадянин також може дізнатися свою кредитну історію самостійно (раз на рік це можна зробити безкоштовно). Детальна інструкція розміщена на сайті ubki.ua.

До чорного списку громадяни потрапляють, коли планомірно затримують виплати або зовсім відмовляються платити, доводячи ситуацію до суду і опису майна силами судових приставів. Присутність в чорному списку означає, що громадянин буде отримувати відмову кожен раз, намагаючись взяти кредитні кошти, навіть в разі, якщо вже має достатній дохід.

Як взяти кредит, перебуваючи у ЧС

Є 6 варіантів, як можна отримати кредит навіть перебуваючи в ЧС. Щоб взяти кредит з поганою історією, керуйтеся наступними порадами:

  • Запропонуйте нерухомість під заставу. Якщо у вас є квартира, будинок, гараж, ви можете оформити позику під заставу них. Банки люблять такі кредити, особливо якщо нерухомість хороша, оскільки нічим не ризикують. У разі несплати вони продають майно і повертають гроші. У цьому випадку банк, швидше за все, навіть не поцікавиться, на які цілі вам потрібна зазначена сума. Однак тут потрібно бути впевненим в тому, що ви зможете потягнути кредитні платежі, інакше із заставним майном доведеться попрощатися.
  • Спробуйте взяти гроші в невеликому місцевому банку. Є ймовірність, що вони не посилають запити в бюро кредитних історій. Такі банки зазвичай охоплюють лише кілька регіонів. Як приклад наведемо Банк Львів.
  • Покладіть деяку суму грошей на депозит в банку. Депозитний рахунок стане підтвердженням наявності у вас додаткового доходу і можливості в екстреному випадку покрити частину боргу. Навіть невелика в порівнянні з необхідним кредитом сума може допомогти підвищити лояльність банку.
  • Зверніться до приватних кредиторів. Вони видають гроші практично всім, не надаючи великого значення якості кредитної історії. Знайти їх можна на дошках оголошень і спеціальних сервісах. Актуально для тих, кому потрібна сума більше 50 000 грн. Відсоток тут буде найвищий, тому рекомендується брати гроші на короткий термін, якщо точно відомо, що скоро потрібна сума для повернення буде у вас. При запиті великої суми доведеться надати довідку про доходи.
  • Отримайте гроші в МФО онлайн. Заявка подається через інтернет, гроші відправляються на карту, рахунок в банку, грошовим переказом, на Яндекс.Гроші і іншими способами. Як правило, вони видають невеликі суми, але можна знайти варіанти до 200 тис. гривень.
  • Отримайте гроші з кредитної організації, яка рекламує спеціальну програму з реанімування кредитної історії. В інтернеті можна знайти списки банків і МФО, що пропонують програми, по закінченню яких ви зможете вийти з чорного списку.

Якщо ви виявили себе в чорному списку, отримати відразу іпотеку або великий кредит на машину не вийде, але у вас є шанс взяти невелику суму і поправити кредитну історію.

Автор статьи:
Ольга Семенникова
Головний редактор проекту «Вибір позики». Більше 6 років досвіду роботи в фінансовій сфері. Розбирається у фінансових і банківських продуктах. Вона знає, як вибрати позику на дійсно вигідних умовах.
Залишити відгук

Згоден з обробкою моїх персональних даних відповідно до політикою конфіденційності