0
0

На поточний момент часу існують два види кредитів: до 500 тисяч гривень на руки під заставу майна, обов’язково ліквідного, і без заставна позика не більше 20 тисяч гривень. За формою видачі кредит в банку може бути на пластикову карту або готівкою. Вимоги до користувачів залежать від кредитної установи, документів, які потрібно надати. Перед оформленням позики дізнайтеся схему виплати, яка може бути диференційованою або ануїтетною. У першому випадку платежі будуть різними, від найвищого до найменшого, у другому випадку – однаковими.

Отримання грошей на руки

Протягом декількох років Україна стабілізує економічну ситуацію, але на положенні її жителів це не відбивається, лише одиниці можуть говорити про фінансову стабільність. У будь-який момент у людей з’являються непередбачені матеріальні складнощі, в яких потрібні гроші. І далеко не у всіх українців є так звана «подушка безпеки», яка може прийти на допомогу. Щоб поправити матеріальне становище люди вирішують оформити споживчий кредит в невеликій фінансовій компанії, але часто стикаються з обмеженнями по сумі (в основному до 10 тисяч гривень) і великими відсотками. Тому єдине вірне рішення в багатьох ситуаціях – взяти кредит в банківській організації без надання довідки.

Що таке споживчий займ

Споживче кредитування існує на протязі декількох років, але знають про нього не все. Розповісти, що таке кредит, нескладно. За великим рахунком це займ, який банк надає не організації, а конкретній людині. Отримати фінансову допомогу можна тільки для споживчих цілей, не пов’язаних з діяльністю бізнесмена, підприємця.

Основні характеристики кредиту:

  • надається тільки банками;
  • для фізичних осіб;
  • споживчі цілі кредитування;
  • термін від 3 до 5 років;
  • погашення боргу за рахунок щомісячних платежів.

Взяття банківського кредиту не вимагає надання додаткових документів. Все, що потрібно позичальникові – звичайний набір документації, в якому можуть бути присутніми довідки з місця роботи.

Отримання грошей в банку

Приблизно десять років тому громадяни України могли отримувати недорогі кредити на великий термін, на найвигідніших умовах. Зараз такої можливості практично немає, але це не привід для розпачу.

Основні відомості про довгострокові кредити в Україні виглядають наступним чином:

  • відсоткова ставка по кредиту в 2019 році відносно невелика – 12-14% точна цифра залежить від багатьох чинників;
  •  що стосується терміну кредитування, середні цифри складають від півроку до декількох років; досить часто гроші видають на 1-3 роки;
  •  інше важливе питання – «тіло» позики: оскільки гривня втратила в ціні, стало можливо отримувати в банку від 25 до 150 тисяч гривень.

Багато банків дають кредити на приблизно однакових умовах, тому у людей нерідко виникає питання про те, яке вибрати кредитну установа.

В якому банку краще взяти гроші

На початок 2019 року в Україні було 77 банків, кожен з яких видавав гроші в борг. З цього випливає, що громадянин самостійно може вибрати фінансову установу, орієнтуючись на власні вподобання й умови надання грошей.

Невеликі фінансові компанії охоче нададуть кредит готівкою або переказом, але їх умови будуть суттєво відрізнятися від тих, які гарантують великі установи. І тому в першу чергу краще розглянути такі варіанти, як: «Альфа Банк», «Райффайзен Банк Аваль», «Приватбанк», «Укрсоцбанк», «Укргазбанк», «Ощадбанк» і «Форвард Банк». Але це ще не все: фінансові установи, що належать державі, вибирають клієнтів з особливою ретельністю, тому взяти гроші у них досить складно. Тому, задумавшись про те, щоб отримувати матеріальну допомогу, звертайтеся до великих приватних банків, попередньо порівнявши умови їх роботи.

Як оформити позику

Стати учасником кредитної програми не так складно, як може здатися на перший погляд. Послуга доступна всім працюючим людям. Щоб отримувати гроші, необхідно:

  • визначитися з необхідною сумою;
  • вибрати відповідний банк;
  • підготувати пакет документів;
  • прийти до банку і заповнити заявку;
  • дочекатися результатів перевірки;
  • отримати гроші;
  • своєчасно робити платежі.

Може здатися, що впоратися з усіма перерахованими вище пунктами складно. Насправді всі вони цілком прості, і немає нічого складного в тому, щоб отримувати гроші в банках. До того ж, не можна забувати про довгострокові кредити, які з великим задоволенням видають багато фінансових установ. У таких компаній цінують кожного клієнта.

Які документи потрібні

Питання про те, як отримувати гроші в банках, хвилює багатьох потенційних позичальників. Справа в тому, що оформлення кредиту – досить довга процедура, і пояснити це можна тим, що отримати всі документи в одному місці неможливо.

Щоб отримувати фінансову допомогу від банку, потрібно приготувати наступні документи:

  • дані з роботи;
  • свідоцтво про право власності на нерухомість, якщо воно є;
  • довідка про доходи;
  • свідоцтво на наявну власність;
  • виписка щодо рахунку з банку;
  • диплом про освіту;
  • свідоцтво про шлюб, якщо воно є.

Ще банку потрібно свідоцтво про народження дитини. Приблизно так виглядає список документів для надання кредиту. Варто додати, що всі папери повинні бути надані в оригіналі. Потрібні виключно оригінали.

Якщо берете великий кредит, понад 100 тисяч гривень, банк може запросити додаткові документи.

Чи потрібний поручитель

Сьогодні багато банків обходяться без поручителів. Винятки зустрічаються вкрай рідко, як правило, при наданні великої суми грошей при відсутності заставного майна. Але навіть при оформленні кредиту на автомобіль або іпотеки банк може видати негативну відповідь щодо поручителя, тому що в заставі буде об’єкт, на який вирішили отримувати гроші. Переживати про поручителів не варто, краще порівняти пропозиції кредитних установ і вибрати ту, з якою отримувати виплату буде максимально вигідно. Особливу увагу варто приділити відсотковій ставці: чим вона більше, тим дорожчою виявиться фінансова послуга.

Що буде, якщо не повернути кредит

Відзначимо, що кредит готівкою, оформлений без потреби і без подальших виплат, карається за законом. Подібна дія прирівнюється до шахрайства і тягне за собою кримінальну відповідальність. Інша справа – поважна причина, за якою немає змоги зробити платіж вчасно. Щоб знати, як чинити в подібній ситуації, уважно читайте договір до моменту підписання. В офіційному документі повинно бути сказано, як отримувати гроші, повинні бути вказані терміни повернення кредиту та інші важливі дані, в тому числі штрафні санкції.

Недотримання умов договору може призвести до таких небажаних наслідків, як: грошовий штраф, підвищення процентної ставки або розірвання договору з вилученням майна банком. Щоб цього не сталося, дотримуйтесь пункти договору по кредиту і по можливості не допускайте прострочень.

Автор статьи:
Ольга Семенникова
Головний редактор проекту «Вибір позики». Більше 6 років досвіду роботи в фінансовій сфері. Розбирається у фінансових і банківських продуктах. Вона знає, як вибрати позику на дійсно вигідних умовах.
Залишити відгук

Згоден з обробкою моїх персональних даних відповідно до політикою конфіденційності