0
0

Спрощена система кредитування – прогрес з невеликим числом негативних моментів, один з яких – збільшення кількості недобросовісних позичальників. Багато людей вирішують взяти кредит онлайн, не уявляючи, як будуть його віддавати. У деяких випадках позичальники не можуть розрахуватися з компанією через фінансові труднощі. В цьому випадку люди звертаються до представників кредитуючої компанії з проханням продовжити термін виплати боргу або схвалити реструктуризацію.

Жоден кредитор не стане безоплатно надавати кошти. Це потрібно чітко розуміти до того, як оформляти кредит. Якщо не платити вчасно, можна отримати ускладнення, і тоді виникне питання про те, як діяти в подібній ситуації.

Фінансові труднощі – немає коштів на погашення кредиту

У подібній ситуації можуть опинитися багато: затримка зарплати, скорочення і багато іншого. Причин, за якими погашення боргу може виявитися скрутним, багато. І якщо ви опинилися в подібній ситуації, подивіться, що радять юристи.

Рекомендації фахівців тим, хто не може здійснювати погашення кредиту:

  1. Заручитися допомогою в мікрофінансових компаніях. Можливо, кредитор запропонує реструктуризувати борг або зменшить суму, яку необхідно віддати. У першому випадку процентна ставка буде зафіксована, а фахівці розділять борг на невеликі частини і збільшать термін його виплати. Це одне рішення, яке пропонує банк в разі відсутності платежів протягом незначного терміну. Завдяки цим заходам можна уникнути штрафних санкцій і судових розглядів.
  2. Рефінансування позики – ще одне популярне рішення, при якому користувач бере кредит в іншій організації та гасить попередній борг. Таку послугу підтримують не всі компанії.
  3. Звернення за юридичною допомогою. Фахівці швидше прийдуть до спільного висновку, але потрібно розуміти, що за їхні послуги буде потрібно платити чимало грошей.

Багато жителів України звертаються в МФО, і у багатьох виникає питання: чи настане відповідальність, якщо не платити по кредиту? Суми нижчі, ніж у банку, але для деяких і вони здаються непідйомними. Методи, якими діє МФО, жорсткіші, ніж у банків, але мета така ж – зробити так, щоб людина повернула те, що взяла. Залишається питання: якщо не платити оформлений кредит, що за це буде.

  • Приготуйтеся до наполегливих телефонних дзвінків. З банку будуть дзвонити ввічливі співробітники, що стосується мікрофінансових організацій, з їхнього боку можливий психологічний тиск.
  • Незалежно від місця видачі суми, затримка виплати відіб’ється в кредитній історії, через що подальша співпраця з багатьма фінансовими компаніями може виявитися неможливою, щоб відновити статус сумлінного позичальника, може піти рік і навіть більше.
  • Дзвінки рідним, друзям, близьким і знайомим – ще одна вимушена міра, до якої вдаються багато мікрокредитних сервісів з метою відшкодувати збитки. Що стосується банків, вони діють лояльніше за МФО, але і з їх боку можливі попередження у неввічливій формі.

  • За несплату кредиту банк подає на позичальника до суду. У цій ситуації краще звернутися до юристів, спробувати оскаржити нарахування штрафу, вимагати визнати його незаконним. Відповідно до встановленого порядку користувач повинен погасити основну частину платежу і відсотки, а от штрафи – питання спірне. Є юристи, які рекомендують говорити про неосудний стан в момент підписання договору, спонтанності рішення. Можна говорити, що були схвильовані, сильно перенервували, перебували під тиском. Кредит може бути наданий тільки людині, яка усвідомлює дії і відповідальність за них.

Якщо вирішили свідомо не платити кредит, можете зіткнутися з тиском, погрозами, що порушує норми закону. При наявності доказів, записів розмов, записок, зверніться до суду.

Наслідки ухилення від заборгованості

У зверненні фінансова організація зобов’язана повідомити позичальника про те, скільки той повинен заплатити і до якого терміну. Якщо лист залишиться без уваги, кредитор може подати до суду. Для повернення боргу можуть бути залучені пристави, в завдання яких входить примусити боржника розрахуватися з фінансовою компанією. Щоб досягти поставленої мети, пристави можуть діяти наступним чином:

  • заарештувати житло або автомобіль;
  • утримати 20% від щомісячного заробітку;
  • заарештувати рахунки, якщо мова йде про ІП.

В особливо складних ситуаціях, при великих сумах юристи рекомендують переписувати майно на інших осіб. Судові розгляди ускладнюють життя і боржника, і самої установи. В інтересах обох прийти до мирної угоди, платити все-таки доведеться за рішенням суду.

Відповідальність, крім суду

Якщо організація не подала до суду, це не означає, що ви уникли відповідальності. Кредит можуть передати колекторам або приватним особам, і це краще суду.

Якщо не платити гроші, фінансова компанія передасть справу колекторської службі. Інша назва цих фірм – служби охорони мікрофінансових організацій.

Щоб змусити боржника платити кредит по карті, вони використовують психологічний тиск. Якщо позичальник не йде на контакт, можуть бути вжиті такі заходи:

  • телефонні дзвінки з вимогами виплатити кредит;
  • звернення до керівництва підприємства;
  • дію через соцмережі.

У рідкісних випадках охорона МФО змушує платити борг, розклеюючи оголошення з фото боржника в районі його проживання. Всі перераховані вище заходи застосовуються приблизно через місяць прострочення. У будь-якому випадку, скористатися послугами МФО безоплатно не вийде. Фінансові установи видають гроші в борг на офіційній підставі, що закріплено договором. Тому перед прийняттям позитивного рішення варто розрахувати оптимальний термін кредитування, оцінити відсоткову ставку та інші характеристики позики.

Автор статьи:
Ольга Семенникова
Головний редактор проекту «Вибір позики». Більше 6 років досвіду роботи в фінансовій сфері. Розбирається у фінансових і банківських продуктах. Вона знає, як вибрати позику на дійсно вигідних умовах.
Залишити відгук

Згоден з обробкою моїх персональних даних відповідно до політикою конфіденційності