0
0

Простроченням називають затримку виплати боргу. Під час оформлення кредиту позичальник підписує договір, за яким зобов’язується своєчасно робити платежі. У документі обов’язково прописане останнє число повернення грошових коштів і термін кредитування. Якщо гроші не надходять до фінансової компанії вчасно, з наступного дня починається прострочення, а ще через деякий час кредитор може звернутися до суду.

Компанія «Манівео» йде назустріч позичальникам і додає три дні до дедлайну оплати кредиту. Якщо протягом додаткового часу ви встигаєте внести суму, відсотки не нараховуються, якщо ні – відбувається додаткове стягнення коштів за кожен пропущений день. До крайнього терміну оплати кредиту відділ з проблемних боржників обов’язково зв’яжеться з вами і нагадає про зобов’язання. Ігнорувати нагадування не варто, ухилення від погашення мікрокредиту може стати причиною розглядів в суді.

Початок прострочення і його наслідки

Якщо людина не встигає оплатити свій займ, його ім’я з’являється серед боржників. В останній день здійснення платежу настає прострочення, за умови, що гроші так і не були внесені на рахунок, відбувається нарахування пені та застосування штрафів; підвищення процентної ставки – справа може дійти до суду.

Для погашення кредиту багато хто бере гроші в інших аналогічних установах або банках. Підсумок виявляється більшим, потрібно відшкодовувати відсотки, нараховані додатково. Борг стане неухильно зростати, і позичальник може опинитися в скрутному становищі.

Продовження позики в «Манівео»

Компанія «Манівео» підтримує пролонгацію, змінює терміни повернення грошей після відшкодування відсотків. Щоб не допустити підвищення ставки, потрібно скористатися пролонгацією, пересунути виплату на максимально можливий термін. Для цього позичальник повинен погасити відсоткову частку, накопичену за час користування грошима, до того, як кредитор звернеться до суду. Тіло кредиту можна повернути пізніше. Головне – застосовувати всі перераховані вище заходи до першого дня прострочення, в іншому випадку можна отримати статус безвідповідального клієнта.

Пролонгація позики дозволяє не довести справу до суду, зберегти колишній відсоток 1,7% без штрафних санкцій. Якщо кредитор – мікрофінансових організація Moneyveo, ви можете продовжувати кредит необмежене число раз, не більше 30 календарних днів за одну відстрочку. Наприклад, згідно з офіційним документом, у позичальника є 3 доби для повернення коштів. Якщо він виконає зобов’язання, зможе взяти відстрочку на 27 днів.

Подальший розвиток подій

У «Манівео» є три додаткових дні на погашення боргу, крім тих, які значаться в договорі. У зазначений термін відсотки не нараховуються. Це можна пояснити так: при оплаті боргу через термінал або за допомогою банківського переказу, гроші надходять протягом декількох днів, через що і виникає прострочення.

З фінальної дати погашення заборгованості ви не стаєте боржником компанії максимум на три дні. З настанням четвертого дня «Манівео» нараховує додаткові 12% від суми первинної позики. Якщо гроші не надійшли на рахунок МФО за три минулі дні, вони теж будуть обкладатися підвищеними відсотками.

Кожен день несплати «Манівео» вартий певного, підвищеного відсотка, в розмірі 3%. Це буде тривати до тих пір, поки клієнт не розбереться з макрофінансовою компанією, але не більше 100 днів. При цьому компанія може передати прострочений кредит третім особам, тривалість прострочення не має значення. Боржнику будуть надходити дзвінки з нагадуванням про необхідність виплати позики від Манівео. Крім того, представники організації будуть дзвонити і родичам позичальника, і якщо ніякої реакції не буде, справа піде до суду.

Реструктуризація заборгованості

Реструктуризацією називають розподіл позики, коли клієнт став боржником Moneyveo. Послуга можлива, якщо позичальник не сплатив борг при тому, що термін погашення позики вже вийшов. Не потрібно чекати, коли справа потрапить до суду. До того, як отримати гроші, позичальник розписався в договорі, взяв до уваги усі його пункти. Важливо розуміти, що навіть при наявності хорошого адвоката виграє компанія, оскільки діє в рамках законодавства.

Причини судових розглядів

«Манівео» лояльно ставиться до позичальників і прострочень, періодично проводить акції. Щоб переконатися в позитивної репутації МФО, можна подивитися відгуки. Але якщо людина, яка оформила кредит, прострочила крайній термін, компанія вживатиме заходів і піде в суд, коли ситуація розвивається таким чином:

  • користувач порушив прийняті умови, не впорався з відповідальністю;
  • робить платіж і не поспішає оформити відстрочку внесення суми;
  • не відповідає на дзвінки і не поспішає повертати гроші, включаючи додаткові відсотки;
  • по закінченні 100 днів терміну прострочення клієнт не звернувся до співробітників фірми і не став гасити борг.

Всі ці випадки з проблемними заборгованостями зустрічаються в практиці фінансових компаній. Самі наслідки прострочення неприємні для організації та боржника.

Про наслідки

Якщо компанія подасть до суду, у боржника практично не буде шансів на перемогу. Справа в тому, що у кредитора будуть необхідні дані за простроченням, і він з легкістю назве день, в який видав гроші позичальнику. Спираючись на відомості, представлені в договорі, суд зробить розрахунок суми кредиту при простроченні. Ніхто з юристів не допоможе боржнику уникнути відповідальності. Якщо прострочений платіж вже є, краще заплатити більше, не доводячи справу до суду, оскільки це лише збільшить витрату коштів. У підсумку доведеться оплачувати і прострочення, і послуги юристів.

Майте на увазі: як тільки настав 20 прострочений день платежу, шанси на успішне кредитування в майбутньому знизяться. Якщо організація виграє в суді, а клієнт не робить спроб виправити ситуацію, його чекає стягнення грошей на більш високому рівні, що здатне привести до арешту рахунків, ліквідації цінностей і майна. Відповідно до закону виконавець не може стягувати більше 50% від доходу.

Якщо ви взяли позику в «Манівео», поверніть її вчасно, без прострочення. При виникненні труднощів оформіть продовження кредиту, і пам’ятайте про те, що повернути гроші все-таки доведеться. І краще зробити це до того, як настане день прострочення, і компанія звернеться до суду.

Автор статьи:
Ольга Семенникова
Головний редактор проекту «Вибір позики». Більше 6 років досвіду роботи в фінансовій сфері. Розбирається у фінансових і банківських продуктах. Вона знає, як вибрати позику на дійсно вигідних умовах.
Залишити відгук

Згоден з обробкою моїх персональних даних відповідно до політикою конфіденційності