0
0

Як відмовитися від кредиту, договір за яким вже підписано? Перед відповіддю на це питання потрібно вказати можливі причини. Клієнт міг усвідомити невигідність пропозиції для себе через деякий час. Або йому запропонували вигідніші умови в іншій кредитній організації. Не варто виключати й той факт, що потреба в коштах втратила актуальність.

Під час процедури оформлення боргових зобов’язань людина в будь-який момент може відмовитися від отримання кредитного продукту. Схвалена заява не зобов’язує до кредитування, тому можна просто повідомити про це співробітнику банку. Але ось після укладення угоди з розірванням договору можуть бути проблеми.

Коли гроші не отримані

У ситуації, коли позичальникові ще не була передана грошова сума, можна поступити наступним чином:

  • дочекатися переказу та достроково погасити кредит;
  • звернутися до керівництва фінансової установи з проханням скасувати підписану угоду.

Що стосується останнього варіанту, то законних підстав вимагати скасування договірних зобов’язань немає, якщо мова не йде про обман з боку кредитної організації. В інших же випадках банк може просто піти назустріч.

Коли гроші надано

В цьому випадку фінанси не просто повертаються, але й позичальник оплачує вже нараховані відсотки. Відмовитися від кредиту без процедури дострокового погашення неможливо. При цьому сума змінюється за рахунок процентних нарахувань, а також за рахунок комісій в разі, якщо в документах прописаний мораторій на повернення грошей в найближчі кілька місяців.

Рекомендується уважно вивчати кредитний договір. Наприклад, якщо не сказати банківської організації реквізити для переказу позикових коштів, то документ буде визнаний недійсним, адже в ньому прописаний період, за який повинна здійснитися передача грошей. Якщо дана вимога не була виконана, то це розглядається як відмова.

Покрокова інструкція

Як і при оформленні позики, так і при бажанні припинити її дію, існує поетапний регламент. Він представлений в наступному вигляді:

  • перевірити підписану документацію, зокрема права кредитоотримувача;
  • написати заяву про відмову (про дострокове погашення, якщо пройшло 14 днів з моменту вступу в силу кредитних зобов’язань);
  • очікувати рішення;
  • при позитивній відповіді перевести борг на рахунок кредитної організації.

Особливості відмови від іпотечного кредиту

Іпотека – кредитування на придбання житла, де в якості застави виступає нерухомість. Як і при звичайних позиках, громадянин має право повернути банківській установі грошові кошти раніше обумовленого терміну. Але не варто забувати про початковий внесок.

Якщо первинне внесення ще не здійснено, а гроші не видані позичальникові, то необхідно просто звернутися до банку та скасувати всі угоди. У зворотному випадку виникає проблема, особливо коли продавцем є приватна особа, а не забудовник. Практика показує, що такі ситуації розглядаються тільки в судовому порядку.

Але є й інший спосіб – продаж тільки що придбаної квартири або домоволодіння. Після неї позичальник в терміновому порядку гасить заборгованість перед кредитором. Такий варіант є не найкращою ідеєю, тому що покупець в короткі терміни може не знайтися. Та й для швидкої угоди доведеться знижувати ціну, щоб залучити бажаючих.

Чи можна відмовитися від кредиту на авто

Автокредитування є позикою на покупку транспортного засобу, а також використання його в якості предмета застави. Як і в попередніх прикладах, на етапі узгодження досить просто сказати про своє бажання та написати офіційну заяву. Коли ж угода вже здійснена, а кошти надійшли на рахунок, є два варіанти:

  • при видачі готівки позичальнику достатньо просто повернути кошти за принципом передчасного повернення;
  • при проведенні операції через автосалон існує тільки один вихід – швидкий продаж авто. Але, як і у випадку з продажем нерухомого майна, доведеться знижувати вартість транспортного засобу.

Наслідки для кредитної історії

Все залежить від позикодавця. Якщо все було вирішено мирним шляхом та клієнт повернув фінанси з повним відшкодуванням відсотків, то ніяких проблем виникнути не повинно. Зовсім інша справа, коли повернення відбувається зі спорами, простроченими сплатами та іншими негативними чинниками. Факт дострокового погашення може нашкодити кредитному рейтингу позичальника, адже банки зацікавлені в довгостроковому співробітництві та стягуванні розписаних процентних нарахувань на протязі всього терміну. Відмова або раннє повернення негативно позначається на отриманні кредитором прибутку.

Тому в «Бюро кредитних історій» потрапляють відомості про даний інцидент. Інші фінансові організації можуть насторожитися при оформленні позики – буде відмова.

Ніяк не відобразиться на репутації позичальника відмова на етапі оформлення, коли договір ще не підписаний. В інших ситуаціях банки можуть почати самі відмовляти в кредитуванні такому громадянину, особливо якщо передчасне повернення було супроводжено судовою тяганиною.

Поради для тих, хто хоче відмовитися

Безпрограшної схеми дострокового повернення або можливості відмовитися без матеріальних втрат не існує, оскільки це суперечить інтересам займодавця. Позичальник не тільки несе додаткові витрати, але й отримує нервове навантаження. Тому перед оформленням кредитних зобов’язань потрібно неодноразово подумати про необхідність цього процесу, щоб позбавити себе проблем.

На стадії планування звернення до банку слід уточнити всі нюанси припинення відносин з кредиторами та можливі обставини. Документи варто підписувати після уважного вивчення. Навіть при успішному оформленні не потрібно нехтувати вдумливим читанням кожного пункту договору. Не варто практикувати попереднє підписання, тобто спочатку поставити свій підпис, а потім читати. Бажання припинити кредитні відносини повинно супроводжуватися написанням відповідної заяви, навіть якщо банківські працівники стверджують про його безглуздість.

Відмовитися від кредиту можна з повною згодою на виконання всіх вимог фінансової установи. Не потрібно залишати неоплаченими навіть мізерні заборгованості. Залишені борги потягнуть за собою нарахування відсотків, пені та штрафів за несвоєчасну оплату.

При закритті позики від банку в обов’язковому порядку необхідно вимагати довідку про повне погашення кредиту. Форми такої документації є у ​​всіх банків.

Автор статьи:
Ольга Семенникова
Головний редактор проекту «Вибір позики». Більше 6 років досвіду роботи в фінансовій сфері. Розбирається у фінансових і банківських продуктах. Вона знає, як вибрати позику на дійсно вигідних умовах.
Залишити відгук

Згоден з обробкою моїх персональних даних відповідно до політикою конфіденційності