0
0

Цим терміном визначається видача грошових коштів фінансовою організацією під заставлене майно. Закладати можна житлову або комерційну нерухомість, транспортний засіб або діючий депозит в банку. Для кожної форми кредитування є свій максимальний розмір, який можуть встановлювати позикодавці. Умови надання будуть теж відрізнятися.

Нерухомість як предмет застави

Нерухоме майно часто фігурує в кредитних договорах із забезпеченням. Позика може становити до 80% закладаної власності. Існує кілька способів отримання грошей. Серед них виділяють:

  1. Банківський кредит. Доступні пропозиції з підтвердженням доходу та без. У першому випадку у позичальників виникає обтяження, згідно з яким втрачається право розпоряджатися житловим або нежитловим об’єктом. Низька процентна ставка компенсує повну перевірку платоспроможності та кредитної історії. В іншій ситуації проявляється лояльне ставлення до довідок за місцем роботи або звітності перед податковим органом, що економить час на паперову тяганину. Але пропозиція поширюється не на всіх. До того ж високі відсотки та переплати роблять кредит без відомостей про заробіток не таким привабливим.
  2. Заставне кредитування у мікрофінансових фірмах. Позики видаються швидко та з мінімальними вимогами. Терміни кредитування зазвичай короткі, але допускається пролонгація. Серед недоліків відзначають багато неблагонадійних компаній, які діють під виглядом МФО на ринку фінансових послуг.

Закладати нерухомість можна будь-яку: квартири, земельні ділянки, домоволодіння тоща. Головне, щоб право власності ьуло зареєстровано згідно закону. Відносно заміських будинків варто враховувати той факт, що в заставу вони приймаються разом з ділянкою землі, на якій розташовані.

Що стосується нежитлового сектора, то кредитори не завжди готові надати кредит під заставу офісних, торгових або складських приміщень. Справа в тому, що угода укладається з юридичними особами, а метою позики може стати розвиток підприємницької діяльності. Це означає, що оцінка ризиків кредитної установи буде інша, і відповідно до неї змінюються умови надання.

Варіанти позик через автоломбарди

До 70% від вартості транспортного засобу можна отримати, якщо звернутися до ломбарду. Зазвичай до такого способу прибігають, коли терміново потрібні фінанси та мова йде про невелику суму. Оформити угоду можна протягом 2 годин, а схема погашення боргових зобов’язань комфортна для клієнта, тому вказаний вид кредиту під заставу популярний серед громадян.

Закласти можна не тільки легкові автомобілі. Кредити під мотоцикли, водна техніка (яхти, катери, човни), спеціалізована техніка (трактори, самоскиди) також доступні для оформлення.

Ломбардні позички не вимагають розширеного пакета документів. Потрібен тільки паспорт та документація на автомобіль. Увагу слід звернути на надійність організації, куди надходить звернення, адже шахрайських компаній в цій сфері багато.

Підготуватися треба й до оціночної сторони питання. Виділяють категорії, за якими оцінюють транспортний засіб:

  • вік. Для іномарок в цьому плані обмежень практично немає, а ось машини вітчизняного виробництва закладати можна, якщо вони були вироблені не раніше 2004 року;
  • справність. Це обов’язкова частина перед тим, як озвучити суму договору. Вартість машини буде залежати від справної роботи всіх частин. У заставу не береться техніка в неробочому стані;
  • юридична чистота. Перевірка проводиться по всіх базах на предмет угону, обтяжень, проблем з переоформленням та іншого.

Кредит під заставу машини має багато переваг. Серед них слід відзначити індивідуальний підхід, тому що клієнти самостійно підбирають собі оптимальний варіант позики. Відсутність прихованих комісій також є плюсом, адже на відміну від банківської структури розрахунки з ломбардом прозорі та відображені в договорі.

Депозитний кредит

Вид кредитування вважається вигідним. Позичальник отримує можливість не доводити своє матеріальне благополуччя, адже наявність вкладу і є цим доказом.

Закладати свій депозит варто в таких випадках:

  • вклад не передбачає видаткові операції без втрати прибутку, а чекати закінчення терміну неможливо через терміновість. Гроші можуть знадобитися на лікування, оплату освіти, ремонт авто тощо;
  • поліпшення кредитної історії. Клієнт, який мав прострочення по платежах за кредит в минулому, хоче збільшити свій рейтинг. Успішний процес погашення – гарантія нового запису про відповідальність громадянина, коли мова заходить про повернення боргу.

Депозитний рахунок, як предмет заставного майна має перелік особливостей:

  • максимум можна оформити до 95% від суми вкладу;
  • ставка буде на 2-5% вищою за кредитом, ніж відсоток по вкладах;
  • просте оформлення – наявність паспорта та договору на розміщення заощаджень.

Висновки

Заставне кредитування є вигідною пропозицією. Однак при окремому способі отримання позики варто враховувати нюанси та уважно вивчати всі аспекти документів, що підписуються.

Розміри ставок, комісійні виплати, можливість рефінансування та пролонгації – все це необхідно дізнаватися до моменту укладення угоди. Про фінансову установу слід заздалегідь навести довідки або почитати відгуки в інтернеті.

Автор статьи:
Ольга Семенникова
Головний редактор проекту «Вибір позики». Більше 6 років досвіду роботи в фінансовій сфері. Розбирається у фінансових і банківських продуктах. Вона знає, як вибрати позику на дійсно вигідних умовах.
Залишити відгук

Згоден з обробкою моїх персональних даних відповідно до політикою конфіденційності