0
0

Служба зайнятості України має широкий функціонал. Вона регулює питання працевлаштування громадян, займається соціальною підтримкою непрацюючих людей, а також надає спеціалізовані лекції та курси з різних професійних орієнтацій. Детальніше про всі особливості функціонування біржі праці буде розглянуто в даній статті.

Основні відомості

Українська служба зайнятості об’єднала 583 біржі праці, розташовані в різних регіонах країни. Всі відділення надають населенню послуги в рамках єдиної системи. Кожен бажаючий та той, кому потрібно має право і можливість звернутися до даної організації і отримати передбачені поточним законодавством сервіси. У своїй роботі загальна біржа праці використовує актуальні тенденції і дотримується світових стандартів, що сприяє підвищенню якості послуг із захисту соціальних прав громадян.

Наявність оптимізованої бази даних компаній і вакансій робить зручним і максимально оперативним пошук роботи для здобувачів. Профільовані тренінги від центру зайнятості забезпечують отримання нових умінь і знань.

Серед головних цілей функціонування біржі праці фахівці відзначають:

  • розвиток нових програм і оптимізацію старих – для працевлаштування більшої кількості претендентів;
  • розширення списку партнерів – підприємств, які створюють нові робочі вакансії;
  • допомога при працевлаштуванні людей з соціально незахищених категорій;
  • підвищення конкурентоспроможності біржі праці.

Переваги і недоліки

Служба зайнятості виступає в ролі посередника між роботодавцями і претендентами, надаючи сервіс пошуку співробітників і місця роботи, оформлення допомоги по безробіттю, надання психологічної та інформаційної підтримки. Тут регулярно проводяться конкурсні набори і так звані «ярмарки» вакансій, курси підвищення кваліфікації і професійної підготовки. Все це забезпечує безробітним громадянам широкі можливості з пошуку відповідного роботодавця, а для останнього – полегшує і прискорює процес найму.

До переваг бірж праці відносять:

  • облік можливостей і інтересів громадян всіх категорій, пошук і організацію працевлаштування;
  • надання на безкоштовній основі консультацій, курсів, лекцій та тренінгів;
  • допомога в оформленні виплат для непрацюючих громадян – період таких соціальних виплат вважається як стаж, аналогічно з іншими роботами.

Серед недоліків даної служби можна відзначити:

  • вакансії переважно з низькою оплатою праці;
  • надання повного спектру послуг тільки громадянам, що стоять на обліку;
  • невеликі суми соціальних виплат;
  • невідповідність обіцянок і дійсності за деякими вакансіях.

Постановка на облік і необхідні документи

Виплати по безробіттю нараховуються українським громадянам при втраті місця роботи, а саме:

  • працівникам до 16 років, які втратили роботу в результаті припинення діяльності компанії або потрапили під скорочення;
  • людям з інвалідністю, без оформлених пенсійних нарахувань;
  • громадянам працездатного віку без інвалідності, готових і охочих працювати, але не маючих пропозицій по вакансіях.

Статус офіційно безробітного в Україні отримують громадяни, які стали на облік в службі зайнятості. Їм видається картка з особистою інформацією та відомостями про колишні місця працевлаштування – від них відштовхуються фахівці біржі для пошуку вакансії. Однак дані умови застосовуються лише до громадян без освіти і лише з одним записом в трудовій книжці. При наявності освіти і декількох місць роботи вакансії пропонуються з урахуванням зазначених даних.

Щоб стати на облік в біржу праці, здобувач повинен надати документи:

  • індивідуальний номер платника податків і паспорт;
  • трудова книжка;
  • диплом про отримання освіти, атестат, сертифікати різних курсів (при наявності);
  • інші додаткові папери (довідка про переселення та ін.).

Більш точний перелік необхідних документів можна уточнити у співробітників біржі.

Допомога по безробіттю нараховується після офіційної реєстрації в системі. Грошові виплати здійснюються на дев’ятий день з дати оформлення. У разі, якщо звільнення відбулося без поважних причин (за особистим бажанням громадянина) нарахування коштів проводиться через три місяці з моменту постановки на облік.

Розмір допомоги в Україні в 2019 році

На думку багатьох фахівців суми виплат по безробіттю в 2019 році підвищаться, оскільки прогнозується збільшення розмірів заробітних плат в регіонах і великих містах. Для різних категорій офіційно незайнятих громадян встановлена ​​своя величина виплат:

  • мінімальний розмір соціальної допомоги 610 гривень нараховується працівникам, звільненим за статтею, випускникам та іншим громадянам без досвіду роботи, переселенцям, людям зі стажем менше 6 місяців протягом останнього року;
  • допомогу в розмірі 1630 гривень отримуватимуть люди, які відпрацювали за рік понад 6 місяців – за умови, що вони припинили свою трудову діяльність з поважних причин;
  • до 7364 гривень нараховує ся іншим громадянам, з урахуванням їх трудового стажу і величини офіційної заробітної плати.

Курси і семінари

Семінари і курси з підвищення кваліфікації, які пропонує безкоштовно біржа праці – це послуга для людей, які не мають професії або бажають якісно оновити свої знання і навички. Процес навчання проводиться відповідно до спеціальних програм, розроблених і затверджених Міносвіти України в контакті з соціальними працівниками.

Освітні курси та семінари проводяться на базі різних підприємств і навчальних закладів та припускають можливість подальшого працевлаштування. Це відмінний варіант для обох сторін: роботодавці бачать, наскільки підходить їм той чи інший співробітник, а останній отримує нові знання і шанс влаштуватися на бажане місце роботи.

На курси від біржі праці іноді відправляють і працюючих фахівців, при необхідності перепрофілювання та оновлення технологій виробництва, придбання нових установок і апаратів, для роботи з якими потрібні певні навички. На базі окремих служб успішно функціонують курси іноземних мов. Слід зазначити, що при відмові від відвідування обов’язкових курсів/семінарів нарахування допомоги по безробіттю припиняється.

Адреси центрів зайнятості у великих містах України

У таблицях нижче представлені відомості про адреси бірж праці в найбільших українських містах.

Київ

Дніпро

ЗапоріжжяХарків

Одеса

Кривий Ріг

Маріуполь

Не всі незайняті на ринку праці громадяни вважають за доцільне постановку на облік в державні центри, що пропонують послуги з працевлаштування. Велика база даних підприємств і вакансій істотно підвищує шанси на успішні пошуки нового місця роботи. Безкоштовні тренінги, семінари та курси дозволяють отримати потрібну інформацію, корисні знання та бажану вакансію.

Автор статьи:
Ольга Семенникова
Головний редактор проекту «Вибір позики». Більше 6 років досвіду роботи в фінансовій сфері. Розбирається у фінансових і банківських продуктах. Вона знає, як вибрати позику на дійсно вигідних умовах.
Залишити відгук

Згоден з обробкою моїх персональних даних відповідно до політикою конфіденційності