0
0

Невиконання зобов’язань за кредитом може бути викликано недобросовісністю або непередбаченою ситуацією, в якій грошей на покриття щомісячного платежу просто немає. Якщо ви розумієте, що погасити існуючий кредит немає можливості, скористайтеся рефінансуванням для виправлення ситуації. Перекредитування можливе стосовно позик, узятих в МФО і банках.

Що таке рефінансування

Процес, що дозволяє отримати кредит в одній фінансовій організації на покриття старого кредиту з простроченням в іншій. Воно передбачає інші умови кредитування, більш посильні для клієнта. Банки не дуже люблять рефінансування з поганою кредитною історією, і більшість банків відмовляються йти назустріч клієнтам, проте знайти свою організацію все ж можливо.

Якщо у вас є кілька кредитів і мікропозик з поганою КІ, в процесі рефінансування ви зможете об’єднати їх в один. Рефінансування здійснюється шляхом покупки установою вашого боргу в іншій установі, тому приймають рішення обидві сторони – вони повинні бути згодні на укладення угоди. Іноді такий процесі називають перекредитуванням.

Чи можна пройти рефінансування при наявності поганої КІ

Проаналізувати ймовірність отримання рефінансування онлайн позик МФО при наявності прострочень можна тільки після отримання на руки і перегляду кредитної історії. У БКІ можна раз на рік зробити запит безкоштовно, в інші рази доведеться заплатити за тарифом компанії. Кредитну історію зберігають більше десятка бюро, можливо, доведеться надіслати запити в кілька з них.

Перекредитування краще запитувати відразу, як тільки ви зрозуміли, що не потягнете кредит або кілька позик одночасно, ще до створення прострочення. Це допоможе з більшою часткою ймовірності знайти хорошу компанію, яка погодиться викупити кілька маленьких кредитів, дати вам один на хороший термін і з щомісячним платежем, який ви потягнете в ситуації, що склалася.

Описаний вище варіант дуже рідкісний, і вимагає певного рівня свідомості. Як правило, позичальники вирішують оформити рефінансування з простроченням і поганою кредитною історією, і це виливається в судомні пошуки банку, який погодиться повірити в сумлінність клієнта. Більше шансів на отримання послуги у клієнта є в невеликому банку, який потерпає від браку клієнтів і готовий йти на поступки. Швидше за все, процентна ставка буде вище, ніж в разі, якщо нема  прострочень, але найчастіше це хороший шанс скинути з себе гнітючі борги і отримати новий графік, за яким можна спокійно продовжувати платити одним платежем без дзвінків колекторів.

Щоб отримати послугу при наявності прострочень, потрібно довести банку, що після рефінансування ви зможете виплачувати ту суму, яка буде узгоджена. В якості підтвердження необхідно надати:

  • довідку про доходи, в якій відображено підвищення зарплати з того моменту, коли виникли прострочення;
  • документи про отримання спадщини, цінного майна;
  • документи про підвищення доходу, наприклад, довідка з іншої роботи, угода про реалізацію інтелектуальної власності і т.д.

Якщо ситуація недостатньо хороша або сума дуже велика, можна залучити співпозичальника, з яким ви на паперах розділите кредитні зобов’язання. При наявності у співпозичальника бездоганної кредитної історії і високого заробітку банки оформляють кредит.

Як гарантовано отримати рефінансування

Щоб отримати рефінансування мікропозик МФО в банківській установі, важливо звернути увагу на ряд моментів, які збільшать ваші шанси на порятунок від старого банківського/МФО кредиту або навіть декількох кредитів:

  • Кредитна історія важлива, тому звертатися за перекредитуванням потрібно ще до виникнення затримки платежу. Якщо у вас ще не відбулося прострочення, не чекайте, оскільки після прострочення вибір компаній істотно скоротиться. Якщо сьогодні тільки перші дні прострочення, то також йдіть до банку якомога швидше.

  • Подумайте, які докази вашої сумлінності ви можете надати. Вище ми перераховували папери, які можуть підтвердити вашу платоспроможність, краще зібрати все, що є.
  • Вибирайте банки в містах, в яких ви прописані або працюєте, це буде зараховуватися як перевага при розгляді кредиту.
  • Якщо у вас є нерухомість або автомобіль в особистій власності – це велика підмога. Навіть якщо компанія не зажадає майно в заставу, то його наявність підтвердить вашу спроможність і благонадійність.

Перекредитування для клієнта з поганою КІ загрожує банкам високими ризиками, оскільки такі ситуації, особливо що відбуваються в минулому кілька разів, схильні повторюватися. Сама процедура викупу боргу та переоформлення документів також досить довга і ресурсовитратна для банку. Тим не менше, кілька банків в Україні працюють на цьому ринку і готові співпрацювати з клієнтами-боржниками. Серед них «Альфа-Банк», «Ощадбанк», «Приватбанк» і «ОТП банк».

Які документи потрібно надати?

Щоб оформити рефінансування МФО з простроченням, потрібно підготувати пакет документів (повну інформацію про ці документи можна отримати у менеджера банку, до якого ви будете звертатися):

  • паспорт громадянина України та ідентифікаційний код;
  • довідка з роботи за 6 місяців, де буде вказано розмір заробітної плати;
  • виписку з банків і МФО, в яких є прострочені кредити;
  • документи про наявність заставного майна, угода про поручительство і інші папери, які мали відношення до минулих кредитів.

Зверніть увагу, що об’єднати в одну можна не більше 5 позик. Як правило, кількість позик у однієї особу не перевищує цієї кількості.

Перекредитування має широкий спектр переваг. По-перше, після рефінансування зменшується розмір кредиту. Платіж один замість кількох, всі минулі заборгованості закриваються, колектори і банки припиняють переслідування. Працювати і виплачувати кредит стає психологічно простіше. У процесі рефінансування можна змінити валюту кредиту, що актуально, наприклад, при коливаннях долара.

Процентна ставка може зменшитися, якщо до цього ви кредитувалися під дуже високі відсотки (наприклад, в мікрокредітних компаніях, в яких ставка на день досягає 3%). Якщо у клієнта було заставне майно, яке знаходилося під обтяженням через старого кредиту, воно звільняється від обтяження. Їм можна розпоряджатися на свій розсуд.

Оцініть свої фінансові можливості, вирішіть, яку суму в місяць ви зможете платити після рефінансування, і шукайте відповідний банк. Не завжди рефінансування є необхідним і можливим, але воно може істотно знизити фінансове і психологічне навантаження.

Автор статьи:
Ольга Семенникова
Головний редактор проекту «Вибір позики». Більше 6 років досвіду роботи в фінансовій сфері. Розбирається у фінансових і банківських продуктах. Вона знає, як вибрати позику на дійсно вигідних умовах.
Залишити відгук

Згоден з обробкою моїх персональних даних відповідно до політикою конфіденційності